Popielica

 

 

Popielica, Glis glis, gryzoń z rodziny popielicowatych. Osiąga długość ciała 13–19 cm, ogona 11–15 cm, waga 80–120 g. Przed rozpoczęciem snu zimowego jest niemal dwukrotnie cięższa. Grzbiet popiołowoszary do szarobrunatnego, brzuch biały, uszy skórzaste, okrągłe, ogon puszysty.

Występuje w południowej i środkowej Europie, na wschodzie do Persji. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane, parki i ogrody. Synantropijna — nie unika bliskości człowieka. Prowadzi aktywny tryb życia o zmierzchu i w nocy; dzień przesypia w wysłanych liśćmi dziurach po sękach, szczelinach, gniazdach ptasich; zręcznie wspina się po gałęziach, na ziemi płochliwa. Na zimę zapada w długi sen zwykle w wykopanych przez siebie norach.

Jej pokarm stanowią pędy, liście, kora, jagody, orzechy, żołędzie, buczyna i nasiona innych drzew.